Oldalak

2015. január 10., szombat

Faékszerek égetéssel 1.

Sok fa nyakláncot és fülbevalót látunk az ékszeres-bizsus kirakatok polcain. Nagyon szépek - de el is kérik érte az árát. Úgyhogy nézzük meg, hogyan csinálhatjuk meg saját ékszereinket némi, és nem túl hosszú távon megtérülő befektetéssel! :)


Hozzávalók: pirográf (avagy fa és bőr égetésére alkalmas eszköz, ~wood burning iron; 5-6.000 Ft, de csak egyszer kell megvenni, aztán használhatjuk, ameddig akarjuk), fa vagy bőr, amire égetni szeretnénk (hobbiboltokban 1-200 Ft-ért lehet kapni jó fülbevaló vagy nyaklánc alapot), ecset, dekopázs lakk (~ 500 Ft, nagyon sokáig kitart), fülbevalókapocs (1-200 Ft/csomag) és bőr nyaklánc (~200 Ft-ért több szálat is kaphatunk). Ezen kívül jól jöhet egy kombinált fogó és egy fa- vagy bőrdarab, amin tudunk gyakorolni.











 










Vegyük ki a pirográfot a dobozból: az eszközön kívül hegyeket és állványt tartalmaz. Utóbbit állítsuk fel, és helyezzük rá a pirográfot. Figyeljünk, hogy stabilan helyezzük el, nehogy lecsússzon az asztalról. Figyelmesen olvassuk el a használati útmutatót és szigorúan tartsuk be a leírtakat (nehogy megégessük magunkat)!



Válasszuk ki a nekünk tetsző hegyet, csavarjuk be a pirográfba, majd dugjuk be a konnektorba. Várjuk meg, amíg felmelegszik, csak azután álljunk neki a munkának. (Ha hegyet akarunk cserélni, mindig húzzuk ki a a konnektorból, várjuk meg, amíg kihűl, csak aztán nyúljunk hozzá!)



Gyakoroljunk kicsit, próbálgassuk a hegyeket, rajzoljunk különböző formákat. Tapasztaljuk ki, mekkora nyomásra hogyan reagál. Sokkal nehezebb a dolgunk, ha egy deszkába, erezett fába égetünk vele, nem lesz egyenletes az égetés mélysége. Ne ijedjünk meg, ha füstöl, ez normális. De ne hajoljunk fölé, mert csípni fogja a szemünket és beivódik a hajunkba a szaga.



























Ha ezen túl vagyunk, akkor fogjuk a választott fát, rajzoljuk körül: először - a biztonság kedvéért - a papíron rajzoljuk elő a mintát, majd másoljuk át a fára, ezzel is megkönnyítve a saját dolgunkat. Így csak át kell mennünk a pirográffal az előrajzolt vonalakon.























Ezután a dekopázs lakkal befestjük az egyik, száradás után a másik oldalát, illetve a vékonyabb széleit is érdemes, így jobban megóvjuk a víztől. De túl vastagon sem szerencsés bekenni, mert akkor száradás közben megrepedezik a lakk.



















Itt van néhány divatos minta, de annyi félét találhatunk ki, amennyit akarunk :) És ne féljünk változtatni az eredeti elképzelésen, ha égetés közben rájövünk, hogy kicsit elcsúsztunk valamelyik irányba.



A fülbevaló készítéséhez válasszunk egy tetszőleges kapcsot, a végét egyenesítsük ki a fogóval, vegyük le róla a bogyókat, majd fűzzük fel a a fülbevalót. Visszahajlítjuk a kapocs végét, és már kész is vagyunk!






































Nyaklánc készítéséhez fogjuk a bőrt, fűzzük át a készített medálon, és kössünk rá egy csomót. Ez két dolog miatt fontos: egyrészt megakadályozza a medált a csúszkálásban, másrészt nem fog "hátat fordítani".


















Ezzel készen is vagyunk, hordhatjuk mi is, vagy ajándékba is készíthetjük :)



Pirográfos díszekből, ékszerekből készülök még több felvonással, érdemes lesz azokat is megnézni ;)

És itt a szokásos "hogyan készült"-videó, jó szórakozást hozzá! :)


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
További kreatív ötletekért csekkold a következőket is:

https://www.youtube.com/user/csinaldmagadkreativ
https://www.facebook.com/csinaldmagadkreativan
https://plus.google.com/u/0/117272369700042549202/about
http://csinaldmagadkreativan.blogspot.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése