Oldalak

2014. december 30., kedd

Mécsestartó repesztőlakkal

Hosszú kihagyás után ismét jelentkezem, ezután pedig többé-kevésbé rendszeresen igyekszem frissíteni a blogot. Így karácsony környékén pedig mécsestartót készítünk, amivel kellemes téli hangulatot teremthetünk.


Hozzávalók: néhány üveg (hobbiboltokban ~200 Ft-ért lehet kapni, de kisebb, formás üres üvegeink is megfelelnek a célnak), ecsetek, teamécses, színes (akril) festékek (~500-600 Ft-ot kérnek el a kisebb üvegekért, de azok is sokáig kitartanak) és kétfázisú repesztőlakk (a kisebb tubusos is elég ~20 üvegre, ~1.000 Ft). Nem árt, ha fogunk egy vízzel megtöltött üveget, amiben ki tudjuk öblíteni az ecsetünket, amit aztán papírzsebkendőbe vagy törlőkendőbe törölhetünk.


Miután kiválasztottuk a megfelelő  üvegeket és színeket, nekikezdhetünk a festésnek. Érdemes szélesebb sörtéjű ecsetet használnunk és egy irányba, nem pedig össze-vissza festenünk, úgy szebb lesz a végeredmény.
























































Az alját is befesthetjük, ha akarjuk: óvatosan, hogy a festéket ne kenjük el, nyúljunk bele az üvegbe, majd így fejtetőre állítva tegyük félre száradni a kész darabokat.
































Száradás után vigyük fel a repesztőlakk első fázisát. Ne ijedjünk meg, a fehérség száradás után el fog tűnni. Ha ez bekövetkezett, vigyük fel a második fázist. A helyzet ugyanez: a felkent réteg fehér színű lesz, de ez el fog múlni, hamarosan az eredeti szín fog látszani. A réteg száradás közben pedig kirepedezik.








Ezután más színekkel, különböző mintákkal díszíthetjük az üveget vagy egy újabb színréteget vihetünk fel rá, ezzel is kiemelve a repedezettséget. Mindkét réteget vékonyan érdemes felfesteni: az első azért, hogy könnyebben repedezzen, a másodikat azért, hogy ne fedje el a repedéseket.





















Hamar bele lehet jönni, gyorsan manufaktúrává alakíthatjuk a lakást, kísérletezhetünk színekkel és formákkal :)




Ha megőrizzük a kupakokat, használhatjuk őket tárolóedényeknek, kis "kincsesládáknak", de a tetőt levéve teamécsest is rakhatunk beléjük, gyönyörködhetünk a fény-árnyékjátékukban:



A minták festésénél kihasználhatjuk az üvegek alakjában rejlő lehetőségeket,












































igazodhatunk az alkalomhoz,


de a repesztőlakkot is használhatjuk kreatívan: kipróbálhatjuk, hogyan reped, ha először a lakkot, majd a festéket visszük fel az üvegre; festhetünk belőle mintát, így csak a megszabott alakban fog repedni vagy az előre megfestett minta bizonyos részeire visszük csak fel a lakkot (pl.: a kígyónál, ami így olyan, mintha pikkelye lenne).




















Lakkból egyébként elég nagy a választék. Hobbiboltokban érdeklődjetek az eladóktól, biztosan tudnak mintákat mutatni, nektek csak ki kell választani, melyik repedésfajta tetszik a legjobban :)

És linkelem a "hogyan készült" videómat is, remélem, hasznosnak találjátok! :)


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
További kreatív ötletekért csekkold a következőket is:

https://www.youtube.com/user/csinaldmagadkreativ
https://www.facebook.com/csinaldmagadkreativan
https://plus.google.com/u/0/117272369700042549202/about
http://csinaldmagadkreativan.blogspot.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése