Oldalak

2015. január 18., vasárnap

Faékszerek égetéssel 2.

Ahogy ígértem, újabb mintákkal és tippekkel jelentkezem faékszer és égetés témakörben :)


A kezdeti lépéseket, gyakorlást, magyarázatot most kihagyom, de itt és itt bővebben tájékozódhattok. Érdemes csak azután visszatérni ide :)

Hozzávalók: a már ismertek (pirográf; fa, amire égetni szeretnénk; dekopázs lakk ecsettel), amelyeken kívül most lazúr festéket is használunk (hobbiboltokban lehet kapni ezt is, 5-600 Ft). Az előző posztban fülbevalót és nyakláncot készítettünk, most már a karkötő is előkerül, szóval érdemes más alakú égetnivaló fa után nézni (a karkötő pl. vastagságtól függően ~150-400 Ft).



Elkészítés: a már ismert módon előmelegítjük a pirográfot, előrajzoljuk a mintát, kiégetjük, majd dekopázs lakkal lelakkozzuk. Annyiban lesz más, mint nyakláncot csinálni, hogy domború formára kell égetnünk, ami kicsit nehezebb, és papíron nem nagyon tudjuk előre megtervezni, mit is szeretnénk készíteni, mert nehézkes lesz átmásolnunk a fára. Karkötő készítéséhez itt van néhány minta, ötlet :)




































Ha azt tapasztaljuk, hogy valahol az égetés ellenére még látszanak a ceruzavonások, ne essünk kétségbe, egyszerűen csak radírozzuk le őket a fáról. Sokkal esztétikusabb lesz, ha az egész karkötőt átradírozzuk, mert így nemcsak a szemetszúróan látszó vonalakat tüntethetjük el, hanem az elmaszatolódottakat is, amitől sokkal tisztábbnak fog látszani az ékszer. Ezután érdemes csak lelakkozni.



















Fülbevalóból, nyakláncból is beújíthatunk minták terén :)















És újabb technikákat is kipróbálhatunk. Például átégethetjük a fát. Ezzel érdemes óvatosan bánni, alá tenni egy másik falapot, deszkát, aminek nem árt: nehogy a saját asztalunkat lyukasztgassuk ki. Arra is érdemes felkészülnünk, hogy ez a szokásosnál nagyobb mennyiségű füsttel fog járni. Azon se lepődjünk meg, hogyha az égetés miatt elszíneződik, bebarnul a fa - ebből akár a többi ékszernél előnyt is kovácsolhatunk, ki is használhatjuk.

























Fontos tudnunk, hogy elölről és hátulról nem ugyanúgy fog kinézni - kivéve, ha hátulról is megcsináljuk ugyanezt -, de ez nem is baj, úgyis csak egy oldal fog látszani, amikor hordjuk.


És ha szeretnénk valamelyest eltüntetni az égetés általi elszínezést vagy egyszerűen csak így tetszik nekünk jobban, lazúr festékkel átmehetünk a felületeken. Ha többször festjük le, sötétebb eredményt fogunk kapni. Hobbiboltokban több szín közül választhatunk, amelyek valamilyen fanévvel vannak megnevezve. Én dió színűt használtam. És amikor megszáradt ez a réteg, akkor érdemes lelakkozni.




Sok sikert a kreatívkodáshoz!

És linkelem nektek "hogyan készült"-videómat is :)


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
További kreatív ötletekért csekkold a következőket is:

https://www.youtube.com/user/csinaldmagadkreativ
https://www.facebook.com/csinaldmagadkreativan
https://plus.google.com/u/0/117272369700042549202/about
http://csinaldmagadkreativan.blogspot.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése